Hvorfor kan jeg ikke bare sige pyt til omstændigheder, der stresser mig?

  • Er det overhovedet muligt at lære at sige pyt?

Vi får ofte at vide, at vi blot skal sige pyt til omstændigheder, som stresser os. Der er dog rigtigt mange, for hvem det opleves som en umulig opgave at sige pyt i bestemte situationer.

Det er der en god grund til. At kunne sige pyt til en situation kræver, at den situation man skal sige pyt til stemmer overens med ens værdier. Hvis det f.eks. er en vigtig værdi for mig at levere den bedste kvalitet, jeg er i stand til, så vil jeg ikke bare kunne levere 80% og sige pyt med de sidste 20%. Det vil den kollega derimod, som f.eks. har en værdi om kvantitet fremfor kvalitet. Omvendt vil denne kollega blive udfordret, hvis vedkommende bliver bedt om at levere kvalitet fremfor kvantitet.

Et andet eksempel er, hvis jeg har det som en vigtig værdi, at man følger de gældende regler, så vil jeg ikke kunne sige pyt i en arbejdssituation, hvor jeg bliver presset til at overtræde gældende regler. Det vil for eksempel være tilfældet, hvis jeg sidder som medarbejder i en organisation og min chef beder mig tilbyde en kunde, der har givet en dårlig anmeldelse på Trustpilot en kompensation mod, at de ændrer deres anmeldelse. Derimod vil min kollega, som har en værdi om, at regler kun skal følges, hvis de giver mening evt. suppleret af en værdi om, at man skal udføre det arbejde, man bliver bedt om, vil være i stand til at sige pyt i ovenstående arbejdssituation. Dette til trods for at vi begge som udgangspunkt syntes, det er forkert at betale kunder for at ændre deres anmeldelse på Trustpilot.

At kunne sige pyt kræver at ens værdier stemmer overens med det, man vil sige pyt til. For at kunne sige pyt til en specifik ting, der er i modstrid med ens værdier, kræver det således, at vi ændrer vores værdier. Værdier kan godt ændres, men det kræver kontinuerlig tilrettelagt træning. Vi kan således ikke bare kræve af andre de ændrer deres værdier, men er de selv indstillet på det, kan de træne sig i at nuancere deres værdier, så de passer bedre til de omgivelser, de gerne vil indgå i.

 

Mette Lykke Borgstrøm – Cand.Psych. Aut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *