- Eller hvorfor er det ikke alle der har travlt, der bliver stressede
Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020.
- 430.000 danskere, svarende til 10-12 %, oplever symptomer på alvorlig stress hver dag
- 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress
- 1400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress
- 30.000 hospitalsindlæggelser om året pga. stress
- Hver femte der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job
- 3000 personer bliver førtidspensioneret om året pga. stress
- Ubehandlet stress forårsager over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser (1)
(1).Stressforeningen 2020
Stress er et udbredt begreb, der bliver brugt af snart alle fra børnehavebarnet, der bliver ”stresset” over at blive hentet bedst, som man er i gang med en god leg, til pensionisten der ”stresser” over at have tre aftaler på en uge.
Men hvad er stress egentligt?
Stress er en fysisk reaktion, der bliver udløst, når vi bliver vrede eller bange og KUN når vi oplever en af de to følelser.
Tager vi eksemplerne ovenfor så er det KUN hvis børnehavebarnet for eksempel bliver bange for at blive holdt uden for, ved at skulle hjem tidligere end resten af gruppen, at det vil opleve en fysisk stressreaktion. Det vil sige, at det er den enkeltes vurdering af situationen, der er afgørende for om en situation udløser stress eller ej. Det er derfor at samme arbejde/arbejdssituation for nogle udløser stress, mens andre ikke stresses. Dette forklarer, hvorfor det at have travlt stresser nogle og ikke andre. Hvis vi for eksempel ser på den situation, at jeg på mit arbejde har flere arbejdsopgaver end jeg kan nå, så bliver jeg kun stresset, hvis jeg bliver bange for at det får konsekvenser i form af jeg bliver fyret, ikke bliver forfremmet, mister status etc. Eller hvis jeg bliver vred, fordi jeg syntes det er en urimelig arbejdsfordeling. Det er således følelserne, der afgør om jeg bliver stresset eller ej. Jeg bliver ikke stresset af at have for mange arbejdsopgaver, hvis jeg ikke vurderer, at det får negative konsekvenser for mig, at jeg ikke kan nå alle mine arbejdsopgaver.
Hvordan jeg tolker en situation og dermed hvilke følelser jeg oplever, afhænger af flere ting genetisk disponering, erfaringer, mentalt- og fysisk overskud.
Opsummerende kan man sige, at stress udløses, når jeg oplever en situation som truende og ikke føler mig i stand til at håndtere den og derfor bliver bange eller vred.
Mette Lykke Borgstrøm – Cand.Psych. Aut.